Kolmen
edellisen päivän aikana aika moni on todennut ääneen lauseen, joka on pyörinyt omassakin päässäni: "Uskomatonta, nyt on vasta maaliskuu." Yleensä näitä säitä odotellaan huhtikuun loppupuolella, ei maaliskuussa. On tämä ihanaa, mutta pelottavaakin. Ilmastonmuutos on tässä ja nyt. Mitenkähän sitten, kun minä olen vanha... Onkohan Lapissakaan talvella lunta?
Mies oli lukenut jostakin, että ilmastonmuutosta on tapahtunut myös muilla planeetoilla. Aurinko kuulema toimii eritavalla ja pilvet vähenee, niiden vähentyessä planeettojen lämpötila nousee. 1700-luvulla puolestaan on ollut enemmän pilviä ja Maan lämpötila on laskenut jonkin verran hetkeksi.
En kuitenkaan usko tämän olevan vain Auringon syytä. Teollistuminen on tehnyt osansa. Yhteiskunta on hyvin kulutusvoittoinen. En voi moittia, itsekin sorrun siihen, mutta jotakin sentään yritän tehdä paremmin. Meillä syödään mahdollisemman paljon luomua. (Itä-Helsingistä olisi kiva löytää ruokapiiri, jonka kautta voisi ostaa tuotteita, jotka olisi tuotettu lähellä.) Lihaa meillä ei syö kukaan. Lihan kasvatushan on ympäristölle todella raskasta. Haitulalla ja pojalla ollaan käytetty pelkkiä kestovaippoja. Itse liputan kuukupin ja kestositeiden nimeen (pois en enää vaihtaisi.) Välillä omia valintojaan on joutunut perustelemaan liiankin kanssa, mutta yleensä ihmiset ymmärtää hyvin.

470702.jpg

Meille muutti Hattivatteja. Mitähän ne tykkäävät lämmenneistä säistä? Varmaan ukkostaa enemmän.